Wiosenne Muffinki z malinami

Z czym innym kojarzy nam się wiosna, jeśli nie z zapachem domowego ciasta? Gdy niespodziewanie zaskoczy nas początek kolejnego tygodnia, nie pozostaje nic innego niż pomyśleć o osłodzeniu sobie nadchodzących dni. Prosty przepis na wiosenne babeczki z malinami nie będzie więc wielkim wyzwaniem dla tych, którzy do deserów czują wyjątkową słabość ;) Jeśli podobnie jak ja cenicie sobie w życiu małe przyjemności to zapraszam Was do dalszej, choć krótkiej lektury i długich chwil kulinarnej rozkoszy.

Składniki

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

25 dkg malin
1 tabliczka białej czekolady

Bierzmy się do pracy! Cukier, jajka, mleko i olej ubijamy razem, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Składniki sypkie i płynne mieszamy ze sobą delikatnie, przy pomocy dużej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy utartą na tarce wcześniej białą czekoladę i ponownie mieszamy. Jeśli chodzi o owoce, to możecie dodać mrożone lub świeże maliny bezpośrenio do ciasta lub nakładać je już do muffinkowych papilotek. Babeczki pieczemy przez około 25-30 minut temperaturze 190 stopni, aż do uzyskania złocistego koloru. Mam nadzieję, że Wam także będą smakować!
xoxo
A

2 komentarze